Google+ Followers

2017年5月17日 星期三

韓國既雪龍湯

神仙雪濃湯大家應該唔會陌生,假如去韓國旅行的話,好多旅遊書及雜誌都有介紹過,之前去韓國旅行都食過,估唔到而家香港都有。



朋友都係韓國迷,所以今日帶咗佢黎一齊回味韓國的味道。


店內以紫色為主題,menu都係紫色,內有一個吧枱,座位不算多,裝修頗時尚,外面還有露天的座位。


食物都是韓國款式,以雪濃湯為主,還有番茄及豬骨湯,一場來到,當然試試最出名的雪濃湯。


餐前有不同款式的韓式前菜。



松葉蟹鉗雪濃湯烏冬 $128
以小鍋上,內有大量泡菜,松葉蟹鉗好豐富,入口鮮甜可口,烏冬是較粗的款式,一口帶點彈牙感,雪濃湯味道唔算好濃,有點似豬骨湯,感覺味道可以再濃一點,但這個湯已經很接近韓國的味道。



牛肉鐵板飯 $128
附送海帶湯,鐵板牛肉熱辣辣的,味道香濃而且不韌,分量亦好多,配搭白飯一起吃感覺油膩感減少。


Fresh Fruit Tea $42
估唔到呢度有鮮果茶飲,以茶壺奉上,內有新鮮水果,可以兩人一起分享。


芒果香芋絲網卷 $38
外層香脆,有芒味的香味,入面充滿香芋,不會太甜,是一個不錯的飯後甜品。


最後店員還送上韓國直送雪糕,我們選了海鹽味,粉藍色的外表好吸引,雪糕夠凍,味道不會好咸,入口亦夠軟滑。

雪龍湯
上環荷李活道188號地舖

Contact Me:
Email: joeylo0914@yahoo.com.hk
FB: https://www.facebook.com/joeylofoodie/
IG: https://www.instagram.com/joeylofoodie/
Blogspot: http://joeylofoodie.blogspot.hk/
Ublog: http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/joey0914/
BE: http://www.beautyexchange.com.hk/blog/joey0914
Qooza: http://beauty.qooza.hk/u/joey0914
She: http://blog.she.com/joey0914/
Ztyle: http://www.theztyle.com/?81190
Itrial: http://itrial.hk/user/joey0914
ELLE: http://blogs.elle.com.hk/joey0914
ESDlife: http://wow.esdlife.com/joey0914